Grand Jour de Champagne (5. listopadu 2015 - Český) [fr]

Dámy a pánové,

všechny vás srdečně vítám v Buquoyském paláci.

Chci především poděkovat Ondřeji Balíkovi, že si pro letošní ročník Grand Jour de Champagne vybral právě historické salony Buquoyského paláce. Mám na mysli zejména dnešní galavečeři a zítřejší degustaci vín.

Prostředí velvyslanectví se výborně hodí k propagaci jednoho z nejikoničtějších francouzských produktů: šampaňského.

A Ondřej Balík je svým způsobem dnes večer také vyslancem Francie. Jsem si plně vědom jeho aktivního působení ve prospěch šampaňského v České republice.

Všichni víte, jaké místo má šampaňské a gastronomie ve francouzské kultuře. UNESCO dodalo těmto tradicím světový rozměr, když tuto významnou část naší identity pozvedlo na úroveň nehmotného kulturního dědictví lidstva. Francouzská gastronomie je na jeho seznamu zapsána od roku 2010 a historické vinice a sklepy Champagne na něm figurují od července 2015.

Jestliže mluvím o gastronomii, rád bych ocenil také šéfkuchaře Bernarda Bacha, držitele dvou michelinských hvězdiček, který vás dnes večer jistě okouzlí svým uměním.

Je mi velkým potěšením, že mezi námi mohu dnes večer přivítat předsedu kraje Champagne-Ardenne, pana Jeana-Paula Bachyho, který k vám za malou chvíli také promluví. Zdravím také zástupce šampaňských domů.

V zemi, kde se odehrála bitva u Slavkova, nemohu nepřipomenout, co o šampaňském řekl Napoleon: „Nemohu žít bez šampaňského. V případě vítězství si ho zasloužím a v případě porážky ho potřebuji.“ Dnes si ho určitě zasloužíme úplně všichni.

Přeji vám příjemný a výjimečný zážitek.

Děkuji vám.

Dernière modification : 20/11/2015

Haut de page