Pocta pro českou kuchyni [fr]

Českým šéfkuchařům byla udělena hvězdička prestižního francouzského průvodce Michelin

Šéfkuchaři dvou pražských restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z La Dégustation Bohême Bourgeoise, získali hvězdičku v letošním „červeném průvodci“ Michelin Main Cities of Europe. Jsou prvními Čechy, jimž bylo toto ocenění uděleno, a kteří tak pozvedli věhlas české gastronomie.

Ocenění pro obě restaurace představuje také značné mezinárodní zviditelnění a bude pro ně mít významný ekonomický přínos. V La Dégustation Bohême Bourgeoise se jídla připravují především podle tradičních českých receptů z konce 19. století. Její kuchyně tak představuje tradiční středoevropský způsob vaření, který není západní kritikou příliš oceňován. Restaurace Alcron je vyhlášená svými specialitami z ryb a mořských plodů. Nově udělené ocenění bude mít sice pozitivní dopad z ekonomického i kulturního hlediska, současně však pro českou gastronomii představuje i novou výzvu. Bude muset co nejdříve upevnit své křehké postavení, které je často snadnější ztratit než získat.

Pražská restaurace už sice oceněna byla, ale jejím šéfkuchařem byl Ital

České restauraci Allegro udělil Michelin hvězdičku poprvé v roce 2008, a její italský šéfkuchař Andrea Accordi se tak de facto stal jedním z 1500 nejlepších šéfkuchařů na světě. Ředitel průvodců Michelin Jean-Luc Naret tehdy vysvětloval udělení první hvězdičky pro restauraci ve střední Evropě nově dostupnými surovinami, které výrazně přispívají k rozvoji zdejší kuchyně. Toto první ocenění bylo dobrým znamením pro Prahu, která se tak rázem ocitla v centru pozornosti celého gastronomického světa. Svědčilo o atraktivitě města a bylo povzbuzením pro další rozvoj tohoto typu zařízení. Ve stejnou dobu přišli do Prahy také další významní šéfkuchaři jako Angličan Gordon Ramsay, kteří již michelinskou hvězdičku získali v cizině a Praze mohli pomoci k získání dalších ocenění. Zařazení do francouzského průvodce, velmi oceněné místním tiskem, se ale týkalo jen jednoho talentovaného cizince a jediné restaurace. Udělení hvězdičky v průvodci na rok 2012 tak má také symbolický rozměr, který předcházejícím oceněním chyběl: zásluhy na něm má jak restaurace, tak společné národní dědictví.

Průvodce Michelin se stal autoritou v oblasti gastronomie

„Červený průvodce“, kterého sestavil na počátku 20. století francouzský výrobce pneumatik Michelin, dnes představuje pro kritiky z oblasti gastronomie a hotelnictví uznávané měřítko kvality. Jeho předností je dlouhá tradice – tento nejstarší průvodce svého druhu zahrnuje přes 4600 hotelů a na 3400 restaurací a poskytuje informace o jejich koloritu, obsluze a kuchyni. Kromě podávání informací a hodnocení, svého hlavního cíle, se průvodce Michelin stal známým díky michelinským hvězdám, které každoročně uděluje nejuznávanějším restauracím. Ocenění s sebou pro danou restauraci nese i značnou pozornost médií, která má rozhodující vliv na její obchodní budoucnost. Průvodce je vydáván každoročně v nákladu 500 000 výtisků, a přestože jsou jeho hodnocení někdy zpochybňována, má v gastronomii i cestovním ruchu zcela zásadní postavení.

Adresy restaurací

La Dégustation Bohême Bourgeoise : Haštalská 18, Praha 1

Alcron : Štěpánská 40, Praha 1

Fotografie:

http://www.alcron.cz
http://www.ladegustation.cz
http://restaurant.michelin.frin.com/web/Restaurants

Dernière modification : 24/07/2016

Haut de page