Prohlášení ministra zahraničních věcí o Sýrii [fr]

Tisková konference ministra zahraničních věcí, Laurenta Fabiuse

Paříž, 10. září 2013

Dobrý den, všechny vás vítám,

od masakru, ke kterému došlo 21. srpna v Damašku, jsme neustále sledovali dva cíle. Jednak potrestání odpovědných osob, jednak jejich zastrašení, aby nic podobného již nemohly opakovat. Náš uvážlivý a důsledný postoj nám umožnil získat podporu stále rostoucího počtu států a obměkčit pozice některých dalších. Včera učinil krok v tomto směru ruský ministr zahraničních věcí a vyzval, cituji „syrské činitele, aby souhlasili s mezinárodní kontrolou nad sklady chemických zbraní a s jejich následnou likvidací, a aby se také plně připojili k organizaci pro zákaz chemických zbraní“.

Toto stanovisko dnes podpořila také Čína.

Tento nový postoj vítáme se zájmem, ale také s opatrností. Nechceme, aby mohl být použit jako zastírací manévr. Proto jsme se také po jeho projednání s prezidentem republiky rozhodli převzít iniciativu.

Francie proto ještě dnes předloží Radě bezpečnosti OSN rezoluci v tomto smyslu. Text bude posouzen, eventuálně pozměněn našimi partnery a Radou bezpečnosti.

Francie předloží svým partnerům z Rady bezpečnosti návrh rezoluce v souladu s kapitolou VII Charty OSN. V rezoluci jsou uvedeny konkrétní myšlenky. Jsou to:

-  za prvé, odsoudit masakr spáchaný syrským režimem 21. srpna,
-  za druhé, vyžadovat, aby režim neodkladně objasnil svůj program chemických zbraní, umístil jej pod mezinárodní kontrolu a zlikvidoval jej,
-  za třetí, vytvořit kompletní inspekční a kontrolní mechanismus jeho povinností pod patronátem mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní,
-  za čtvrté, stanovit velmi vážné důsledky pro případ porušení povinností ze strany Sýrie,
-  za páté, stíhat před mezinárodním trestním tribunálem strůjce chemického masakru z 21. srpna.

Na základě přijetí těchto konkrétních podmínek posoudíme důvěryhodnost včera navržených záměrů. Syrský lid příliš trpěl, a proto se nenecháme zatáhnout do dalších průtahů, neboť potřebujeme rychlé výsledky. Francie chce upřímně a poctivě usilovat o nalezení rázné, konkrétní a ověřitelné odpovědi na syrskou chemickou hrozbu, a to ve jménu stále stejných cílů : ve jménu potrestání a zastrašení, přičemž chceme postupovat stejným způsobem, tedy s uvážlivou důsledností./.

Podrobnosti naleznete na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Dernière modification : 12/04/2016

Haut de page