Rajčatové bavarois s bazalkou [fr]

Pro čtyři osoby:
500g rajčat
cibule, česnek
olivový olej
400ml smetany ke šlehání
čerstvá bazalka
rajčatové pyré
8 plátků želatiny nebo 2 sáčky želatiny v prášku
provensálské koření

Příprava :
Rajčatové concassé: Ponořte rajčata na 10 až 15 sekund do vroucí vody. Poté je nechte okapat a zchlaďte studenou vodou. Rozkrojte je na poloviny a odstraňte dužinu.

V kuchyňském robotu rozmixujte oloupanou cibuli a česnek, které pak lehce orestujte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte provensálské koření, 3 lžíce rajčatového pyré, špetku cukru, sůl, pepř a trochu vody a vařte na mírném plameni.

Nahrubo rozmixujte rajčata a přidejte je do hrnce. Pomalu směs vařte na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří.

Plátky želatiny namočte ve studené vodě a po nabobtnání z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu (anebo připravte želatinu v prášku podle návodu). Přidejte želatinu do ještě teplé směsi a nechte vychladnout. Pozor, příliš horká želatina netuhne, naopak při příliš nízké teplotě se ve směsi nerozpustí.

Vyšlehejte smetanu a uchovejte v ledničce.

Trochu vychladlého concassé rozmixujte s čerstvou bazalkou a rajčatovým pyré. Poté přimíchejte zbytek concassé a šlehanou smetanu a v případě potřeby přikořeňte. Rozdělte do formiček nebo nalijte do velké formy vyložené potravinovou fólií.

Na jemné nudličky pokrájený a lehce povařený fenykl smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, olivovým olejem, pepřem a solí. Po vychladnutí můžete podle chuti přidat několik kapek pastisu.

Rajčatové bavarois podáváme na postýlce z fenyklu a cibule zakápnutý zálivkou vinaigrette.
JPEG

Dernière modification : 27/06/2013

Haut de page