Tisková konference prezentace gout de france / good france (10. března 2016) [fr]

Srdečně vás zde všechny vítám.

Sešli jsme se dnes, abychom vám představili druhý ročník projektu Goût de France / Good France. Jeho iniciátorem byl loni šéfkuchař Alain Ducasse spolu s francouzským ministerstvem zahraničních věcí. Děkuji zde přítomným zástupcům francouzských institucí : Francouzskému institutu v Praze, Business France a Atout France za jejich podíl na přípravě této akce.

První ročník tohoto mezinárodního projektu se uskutečnil 19. března 2015 a impuls k němu dal zápis francouzského gastronomického jídla na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Zúčastnilo se ho přes tisíc restaurací. Letos je počet účastníků ještě vyšší. Do projektu Goût de France / Good France se dvacátého prvního března 2016 zapojí více než šestnáct set šéfkuchařů na pěti kontinentech, kteří tak vzdají hold francouzské gastronomii.

Goût de France / Good France navazuje na vynikající myšlenku šéfkuchaře Augusta Escoffiera, který před více než sto lety, v roce devatenáct set dvanáct, zahájil tradici „epikurejských večeří“. Ty se konaly ve stejný den, se stejným menu, v několika městech světa současně a cílem bylo pohostit co největší počet hostů.

Cílem Goût de France / Good France je vyzdvihnout moderní a všem dostupnou gastronomii. Kuchyni dostupnou všem peněženkám, která se bude podávat od bister až po luxusní restaurace, bude vycházet z čerstvých sezónních produktů a z místní nabídky, ale bude obsahovat méně tuku, cukru a soli.

Porota složená z významných šéfkuchařů vybrala pro tento druhý ročník Goût de France / Good France 11 restaurací v České republice. Tyto nabídnou jednadvacátého března gastronomickou večeři. Její francouzské menu se bude řídit velmi přesnými pravidly a bude obsahovat :

• Aperitif s kanapkami
• Předkrm
• Jedno nebo dvě hlavní jídla
• Výběr sýrů (může být eventuálně nahrazen dalším dezertem)
• Dezert
• Francouzská vína a šampaňské

Přestože je menu předepsané, dává šéfkuchařům dost prostoru k tomu, aby dali vyniknout vlastní kulinářské tradici a invenci.

Restaurace, které se projektu účastní, mají věnovat část svých tržeb za tuto večeři některé z nevládních organizací působících v oblasti zdraví nebo životního prostředí.

Dovolte mi, abych vám nyní těchto 11 restaurací i jejich zástupce představil. Dvě z nich se dnešní tiskové konference nemohly zúčastnit, a to restaurace Pod Zámkem Průhonice a Pot-au-feu. Dnes jsou tedy přítomni zástupci následujících restaurací:

-  A table (Praha), zastoupen panem Jean-Charles Bergerem.
-  Alchymistic Club Restaurant (Františkovy Lázně), zastoupen panem Františkem Fléglem a paní Lucií Martínkovou.
-  Bílá kráva (Praha), zastoupen paní Víťou Bajčanovou, panem Zdeňkem Musilem a panem Jakubem Musilem.
-  Bistrot de papa (Horní Dubenky), zastoupen panem Rémi Decroix a paní Evou Decroix.
-  Čaba Restaurant (Plzeň), zastoupen paní Dianou Sixtovou (Merlot d’Or).
-  Café Záhorský (Praha), zastoupen panem Cyrilem Colinem, panem Matějem Záhorským a panem Jiřím Kraicem.
-  Papi Oliver (Praha), zastoupen panem Gregory Oliverem.
-  Passage Restaurant Wine & Dine (Praha), zastoupen panem Zdeňkem Marešem
-  Tusculum (Karlovy Vary), zastoupen panem Pavlem Provázkem, paní Soňou Zítkovou et paní Lenkou Hlaváčovou.

Srdečně vám gratulujeme. Předávám vám slovo, abyste představili své menu na 21. března.

Děkuji účastníkům projektu za představení svého menu i nabídky vín.
Rád bych ještě uvedl, že souběžně s večeřemi, které budou podávány ve zmíněných 11 restauracích, uspořádám i já na velvyslanectví večeři pro sto hostů podle stejných pravidel. Náš šéfkuchař Cyril Esnault vás seznámí se svým menu pro tuto příležitost.
Pomohou mu naši partneři, kterým za jejich pomoc a věrnost srdečně děkuji. Svůj příspěvek k večeři Goût de France vám představí společnosti:
-  Merlot d’Or, dovozce vín, zastoupená paní Dianou Sixtovou,
-  a House Champagne Group, specialista na šampaňské, zastoupená jednatelem Ondřejem Balíkem.

Skupinu Martell-Mumm-Perrier-Jouët/Pernod Ricard zde nikdo dnes nezastupuje, ale i jí chci poděkovat za její podíl na večeři 21. března, kde se bude podávat cognac Martell.

To, co jsem vám zde jen stručně uvedl, najdete v širší podobě v podkladech, které máte k dispozici ve francouzštině a v angličtině a na našich internetových stránkách.
Mailem vám zašleme informace týkající se všech 11 restaurací v České republice, které se projektu účastní.

Jsme vám k dispozici a rádi zodpovíme vaše otázky teď nebo při skleničce, skleničce šampaňského samozřejmě.

Děkuji vám.

Dernière modification : 11/03/2016

Haut de page