Tříkrálový koláč

INGREDIENCE

Pro 8 osob

Na těsto:

-  2 kulaté pláty listového těsta o průměru 23 a 25 cm

Na mandlový krém:

-  100 gr změklého másla
-  100 gr cukru krupice
-  100 gr mletých mandlí
-  3 vejce
-  2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
-  1 lžička extraktu z hořkých mandlí (mandlového aroma)
-  3 cl tmavého rumu
-  1 porcelánová figurka
-  1 vejce na potření

POSTUP

1. Vyválejte 2 kulaté pláty listového těsta.

2. Příprava mandlového krému: ke změklému máslu přidejte cukr a dobře hmotu promíchejte, aby získala krémovou konzistenci. Přidejte mandlový prášek, vejce, škrob a nakonec i mandlový extrakt a tmavý rum.

3. Naneste mandlový krém do středu menšího plátu a rovnoměrně jej rozetřete směrem ke kraji, kde necháte zhruba 2 cm těsta volné. Umístěte do krému figurku.

4. Vejce ušlehejte s trochou vody, abyste získali směs na potření těsta.

5. Směsí potřete štětcem volný okraj těsta.

6. Přikryjte těsto s krémem větším plátem a lehce přitlačte okraje k sobě, aby se oba pláty spojily. Potřete koláč vejcem a ozdobte jej křížovými zářezy špičkou nože. Nechejte 15 minut odležet v ledničce.

7. Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 170° C. Po 20 minutách propíchněte ve středu koláče díru, aby se lépe propekl.

Dobrou chuť!

Alain Benon

šéfkuchař Francouzského velvyslanectví

O historii tříkrálového koláče.

Dernière modification : 07/01/2013

Haut de page