Tříkrálový koláč [fr]

Tradiční recept na Tříkrálový koláč

Dříve než vám prozradíme úžasný recept šéfkuchaře velvyslanectví, Cyrila Esneaulta, krátké seznámení s tímto svátkem i koláčem.

Původ svátku Tří králů spadá až do řecké antiky. Řecké slovo epifainei znamená náhlé zjevení a zmizení a Epifanie jsou v řecké kultuře božstva, jež se zjevují člověku jako Zeus, Aténa, Hermés … Datum svátku Tří králů odpovídalo původně také pohanskému svátku : ve starověku Římané slavili Saturnálie, které trvaly sedm dní, během nichž bylo možné kritizovat a parodovat společenskou hierarchii i dění. Teprve až kolem 4. století byl tento svátek spojen s oslavami zjevení Ježíše Krista.

První stopy dělení Tříkrálového koláče během svátku Epifanie byly zaznamenány počátkem 14. století. Koláč byl rozkrájen na tolik porcí, kolik bylo hostů, plus jednu navíc, určenou pro prvního chudáka, který přijde. Zprvu se hovořilo o kulatém zlatém koláči, což byl popis, který mohl připomínat slunce a také kult Saturnálií.

Vánočka, která se dosud dělá v řadě regionů a zejména pak v jižní Francii, je nejtradičnější formou Tříkrálového koláče, neboť se nejvíce podobá bochníku chleba. Na severu Francie, ale také v Provensálsku a v oblasti Languedoc, se stala « koláčem králů », sypaným cukrem a kandovaným ovocem. Mandlový krém přišel na svět až v 17. století, a to z popudu Anny Rakouské a jejího syna Ludvíka XIV. Vznik Tříkrálového koláče z listového těsta je spojován s Paříží a je s ní tak spjat, že byl dokonce jednu dobu nazýván "pařížský ".

Po tomto krátkém historickém úvodu, konečně náš recept:

Pro 6 (mlsných!) nebo 8 osob:
Příprava listového těsta:
½ l vody
25 g soli
1 kg hladké mouky
100 g utřeného másla

Vše jemně uhněteme jen tak, aby se nevytvořila tuhá koule, která by byla příliš elastická a gumová.
- Necháme půl hodiny odpočinout
- Těsto rozprostřete do tvaru kříže (rozválejte ramena)
- Na střed položte 800 g ztuhého másla s co nejnižším obsahem vody.
PNG
- Přeložte přes máslo vždy protější strany těsta a máslo jím uzavřete.
JPEG

Přejdeme k tzv. tůrování těsta, aby se lístkovalo:
- Rozválejte těsto na délku
- Dvakrát je přeložte, aby se vytvořily tři vrstvy
- Nechte půl hodiny odpočinout!

PNG
JPEG
JPEG

- Toto opakujte 3krát.

Tajemství listového těsta a listového koláče obecně spočívá v dodržování doby, po kterou má těsto odpočívat!!!

Pokud jde o nádivku Cyril Esneault vám nabízí mandlový nebo cukrářský krém :

Příprava mandlového krému:
- Potřebujete buď šlehač nebo metličku
Do mísy A dáme:
- 250 g změklého másla
- 500 g cukru
- Za stálého šlehání postupně přidáme 5 vajec, jedno po druhém, aby byla pěkně do krému zapracovaná.
- 500 g mandlového prášku
- ½ dcl rumu.

Příprava cukrářského krému:
Svařte 1 litr mléka se 100 g másla a 125 g cukru (část A).
V druhé míse (kastrolu) si smícháme 6 žloutků se 125 g cukru a 90 g hladké mouky (část B).
Obsah mísy A přidejte do mísy B a vařte na středně silném plamenu po dobu 3 minut a dbejte, aby se hmota nepřichytávala ke kastrolu.

Tím jsme se dostali do poslední faze přípravy známého Tříkrálového koláče!!!

Závěrečná příprava koláče:
- Vezměte listové těsto a rozválejte ho na tloušťku přibližně 3 mm
- Vytvořte 2 kola o průměru asi 23 cm (jedno z nich by mělo být o něco málo větší).
- Menší kolo propíchejte vidličkou, naneste opatrně nádivku (lžící nebo pomocí cukrářského sáčku) a cukrářskou špachtlí ji rozprostřete. Nechat přibližně 2 cm mezi okrajem těsta a nádivkou.
- Na nádivku položte bob nebo porcelánovou figurku.
- Přikryjte druhým kolem listového těsta
- Zlehka stlačte okraje, aby se obě listová kola slepila. Špičkou nože udělejte po celém obvodu drobné pravidelné a šikmé řezy
- Potřete koláč rozšlehaným žloutkem zředěným trochou vody
- Nechte jej nejméně půl hodiny odpočinout v lednici
- Ještě jednou jej potřete rozšlehaným žloutkem, udělejte na něm obrázek podle svého přání nebo jej jednoduše namřížkujte. Lehce povrch propíchejte vidličkou.

JPEG
JPEG
JPEG

Pečení :

Pečte 20 min na 220 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a nechte péct přibližně 10 minut (ke konci hlídejte, aby se koláč nepřipálil).
Vyndejte jej z trouby, opatrně naporcujte, abyste bob nebo figurku nepoškodili. Přejeme vám dobré chutnání a třeba také královskou korunu, pokud budete mít štěstí a vyberete si kousek obsahující fazoli nebo figurku!

Děkujeme šéfkuchaři Cyrilu Esneaultovi, že se s námi podělil o své know-how!

Dernière modification : 06/01/2016

Haut de page