Goût de France / Good France : večeře na počest francouzské gastromie ve světě (19. března 2015) [fr]

Ve čtvrtek 19. března 2015 restaurace a ambasády ve 150 zemích světa všech 5 světadílů nabídnou 1500 večeří a oslaví francouzskou gastronomii, a to tak, že veřejnost pozvou ke sdílení «francouzské večeře». Ve všech restauracích, které se projektu zúčastní, bude tato akce oslavou živé, otevřené a inovující kuchyně, která nicméně zůstává věrná hodnotám jako jsou sdílení času, radost a úcta k dobrému jídlu a k naší planetě.

PNG
Projekt Goût de France vznikl z popudu Laurenta Fabiuse, ministra zahraničních věcí, a šéfkuchaře Alaina Ducasse.

Princip projektu : 19. března 2015 více než 1300 šéfkuchařů na pěti kontinentech připraví a ve svých restauračních zařízeních nabídne gastronomickou večeři, menu na francouzský způsob, a to podle velmi přísných pravidel. Toto menu bude obsahovat :
- tradiční francouzský aperitiv,
- studený předkrm,
- teplý předkrm,
- rybu nebo plody moře,
- maso nebo drůbež,
- francouzský sýr (nebo výběr sýrů),
- čokoládový dezert,
- francouzská vína a digestiv.

V lednu porota složená ze slavných šéfkuchařů vybrala 4 šéfkuchaře, kteří se tohoto projektu zúčastní v České republice :

- Jean-Charles Berger (A table!),
- Karel Bárta (Délice restaurant),
- Roman Dolejš (Dům francouzské gastronomie Restaurant le Winstub La Gare),
- Zdeněk Mareš (Passage Restaurant Wine & Dine).

19. března nabídnou večeři odpovídající výše uvedeným pravidlům. 5 % svých příjmů tohoto večera věnují neziskové organizaci působící v oblasti zdravotnictví nebo životního prostředí, kterou si sami vyberou.

Téhož večera přivítá velvyslanec Francie na sto hostů na gastronomické večeři podle stejných pravidel.

Velvyslanec si přál při této příležitosti vyzdvihnout Nadaci Archa Chantal, kterou založila herečka Chantal Poullain. Nadace usiluje o humanizaci dětských zdravotnických zařízení.
JPEG
JPEG

Dernière modification : 24/07/2016

Haut de page